Jesper de la Porte Ovesen

Egne tekster til Den nye Skriveskole og andet, med kommentarer

Det er alvorligt at møde en skraldevogn

18 kommentarer

images

 

 

 

 

.. nogle stemmer. Nogen trækker mit øjenlåg op og lyser ind. Sære drømme om noget vældigt der braser ind i mig. Der er smerter, alvorlige, langt borte som om de ikke vedkommer mig.

Stemmer: – Vi kan koble fra nu, han er helt okay.

Trække vejret, små slurke luft, ellers for smertefuldt. Jeg åbner øjnene.

– Nå, der er du, siger en mand i kittel og mange kuglepenne i brystlommen.
– Hvor?? kroppen ryster lige som min stemme.
– På hospitalet. Han betragter mig opmærksomt. – Du har været usædvanlig heldig at overleve. Nogle brækkede ribben, hjernerystelse, ellers intet. Husker du hvad der skete?
– Næ.
– En skraldevogn vædrede dig, din bil er totalt krøllet sammen.

– Heldig, nej, Herren holdt hånden over mig. Men Otto, hvordan med ham?
– Det varede over en halv time at skære ham fri af vraget. Din søn har brækket højre ben og tabt en masse blod. Vi opererer nu, nogle søm i femur, nyt blod og han er så god som ny.
– Der er ikke tale om held, nogen holdt hånden over ham, fordi han har fortjent at leve, det er grunden.

Lægen nikker tilfreds: – Du lyder meget klar. Et par måneder i ro med ribbenene, så er du rask igen.

Han rejser sig fra stolen for at gå, men jeg standser ham: – En vigtig ting. Ikke nogen blodtransfusion! Jehova har holdt hånden over os, han skal nok klare resten også. Det er ikke meningen at Otto skal dø af en skraldebil.

Han sætter sig igen, meget bestemt: – Otto skal have blod. Der er ikke meget tilbage i ham. Blodposer er bestilt og kommer om ti minutter. Vi kan og vil ikke aflyse den transfusion. Han dør uden.
Jeg holder fast: – Hvis han dør er det kun Jehovas vilje.

Lægen læner sig frem og stirrer mig ind i øjnene: – Du dømmer din dreng til døden, er du klar over det?! Vil du det? Hospitalets regler forbyder os desværre at give blod hvis pårørende modsætter sig.
– Han kommer i Jehovas rige fordi han har levet rent. Men efter en transfusion vil han aldrig kunne komme i Jehovas rige. Sådan er verden. Hans sjæl vil fortabes. Nej, Ottos sjæl skal leve evigt.

Lægen skubber stolen tilbage: – Du skal underskrive en blanket om det. Uden din underskrift får han blodtransfusion.

Der er helt stille i stuen, kun mit overfladiske åndedræt. Jeg er blevet meget tung, alle fornemmelser i kroppen er forsvundet. Det er nu jeg skal sikre Otto. Jeg skal være fast i troen. Billedet fra drømmen vender tilbage, åbenbart en erindring. Metal der krølles sammen, brøl fra en motor, blod… og Ottos ansigt?

En sygeplejerske lister ind: – Du har besøg, en ”Ældste”. Han har blomster med og lover at han nok skal støtte dig.
Vil jeg acceptere deres støtte? De overvåger mig endog på hospitalet, de er staraks på pletten for – at jeg ikke skal blive svag og lade mit barn overleve i stedet for at følge Jehova, eller Bibelen, eller nogle ord på papir.

-Nej! farer det ud af munden på mig med en sådan kraft at jeg stønner af smerte. – Nej! send ham bort, jeg vil ikke se ham.

Kort efter kommer lægen tilbage med et officielt dokument.
– Her, siger han bare og smider det foran mig.
Jeg tager papiret op og skrålæser det, “afslår transfusion …” – en masse ord. Folder det omhyggeligt to gange og river det over.

Ritsj! Ned på gulvet med det. Væk, slut.

Lægerne skal redde Ottos liv, og jeg skal redde os ud af Jehovas skygge nu, og for altid.

Gennem vinduet ser jeg træer med blade som stråler overjordisk med et budskab fra hele universet. Aldrig mere Rigssalens grå verden, blandt hyklere og under Jehovas love. Ikke mere missioneren, eller stå ved Nørreport station med Vagttårnet mens folk haster bortvendt forbi. Jeg får nye venner, lov til at holde jul og fødselsdag, til at danse, til at se vovede film. Verden er tusind gange større, fuld af muligheder.

Forfatter: jesperodlp

Han 1947, det er midt om natten nu. Elsker Philip K Dick, Bach, sproget. Min hjerne er mere surrealistisk end realistisk, men jeg prøver at leve i den fælles, fysiske verden. Naturens perler som vi ikke kan se med det blotte øje. Jeg har været med her et par år, og det er vildt spændende. mail: sheheresade@gmail.com ellers er du velkommen på Facebook hos "Jesper Dela Porte Ovesen" (staveformen ikke helt rigtig, men den eneste FB vil acceptere)

18 thoughts on “Det er alvorligt at møde en skraldevogn

  1. gud holdt hånden over mig, – ville han sige det som jehovas vidne? Jeg spørger af nysgerrighed. Der er en spænding over teksten fra start: Hvor vil han hen med sin historie? Nåå, der. Dilemmaet for et vidne om blodtransfusion eller ej kommer op til overfladen, men kunne godt være endnu skarpere, hvis han havde holdt fast i sin “tro”.
    Hvis du havde afsluttet historien, før vi kendte til hans valg, ville den i en vis forstand være fortsat hos os læsere. Nu har du gjort det nemmere for os.
    Men godt fortalt – som sædvanligt – og sprogligt fint og varieret og tilsyneladende med et godt kendskab til, hvad et færdselsuheld kan forårsage af smerter m.v. hos en patient.
    Jeg tror heller ikke, han ville sige: Men Otto, lever han? Han ville nøjes med: Otto? Vi er ude i bagatellerne.
    Alt i alt fin historie med en lidt for “nem” afslutning …

    Liked by 1 person

    • Hej Finn
      Glæder mig at du er med- altid velkommen. Jeg ville gerne have skrevet mere om hp’s tanker og følelser om JV for at skærpe hans dilemma, men så synes jeg at historien som sådan var forvandlet til en kronik. Men det er sandt hvad du skriver, og jeg havde også overvejet det, lige som at han sagde “Gud”. Jeg ville bare gemme JV lidt senere i historien, det er en del af spændingen.

      HP kunne have holdt fast i doktrinen om transfusion, og været tvunget til at stå over for Ottos lig og Ottos mor. Han kunne være styrtet ind på operatinsstuen for at forhindre transfusionen, rive blodposen ud af hænderne på lægen, synke om på gulvet under den døende Otto – men nu er det blevet til en opera, det var ikke meningen.

      Altså Finn, du får mit hoved til at producere slutninger – nemme eller ikke – i hobetal. Kunne blive til en interessant opgave i Skriveskolen, skriv en alternativ slutning.

      Jeg føler mig snydt hvis en historie ikke har en slutning, men lader læseren lave en selv – den kommer aldrig til at virke autentisk, det kan kun selve historien gøre. Hovedpersonen må heller ikke dø til sidst, skuespillet Hamlet er en katastrofe. Hamlet selv dør, og til overflod otte andre. Og Romeo og Julie, de tåbeligste dødsfald man kan tænke sig. Du kan indvende at forfatteren da har lavet en afslutning, hvorimod jeg synes at han har opgivet at slutte sin historie. Men du har fat i et spændende emne: slutningers karakter.

      600 ord er et spændt korset.

      De bedste hilsener fra jespero

      Like

  2. Jeg mener, ville han ikke bruge betegnelsen jehova?

    Liked by 1 person

    • Finn, jeg vil gemme betegnelsen Jehova lidt endnu. Ændrer til Herren.

      Like

      • Jeg forstår din begrundelse, som jeg også selv er talsmand for. Altså at vente så længe som muligt med at opklare …
        Jeg ved godt, at du går ind for en afsluttet historie, og du ved godt, at der er jeg en smule mere vaklende. Især når historien, som her, kunne ende med et stort dilemma, som det var op til læseren at tage stilling til.

        Liked by 1 person

  3. Hej Jesper
    Der er virkelig lagt op til vendepunkt her. Du laver det ca. midt i historien og lader “ældste” være den udløsende faktor. Smukt bygget op om Jehovas vidner, og deres tro , som kan virke uforståelig for alle os andre ” vantro”. Jeg sneg mig ind og læste tidligere i dag, inden dit link virkede, fordi jeg som sædvanlig er nysgerrig efter at læse, hvad du nu finder på – og synes du har ændret? det forekommer mig, at du først kom med vendepunktet/afgørelsen næsten til sidst, men måske husker jeg forkert.
    Du er altid sprogligt veloplagt og god for en historie.Jeg synes ikke det gør noget at vi får løsningen foræret, alle historier behøver ikke at have en “åben” slutning, hvor læseren selv skal tænke videre. m&m

    Liked by 1 person

  4. Hej Mmiillemm
    Vendepunktet er nok foregrebet med den Ældste, det er til stede men ikke udfoldet, hvilket først sker da han nægter at skrive under. På en måde to vendepunkter, måske derfor at du synes at vendepunktet har forskudt sig. Jeg har nemlig ikke ændret noget ved teksten som du tænker dig (men billedet er vist kommet til senere.) Det første link var en klassisk sjuskefejl, det viste hen til kladdesiden.

    Iøvrigt synes jeg selv at vendepunktet skulle komme klart i midten af historien. Det kunne jeg bare ikke få til at passe med opbygningen.

    Kh jespero

    Liked by 1 person

  5. Hej Jesper
    Ja, det ubegribelige er altid godt stof.
    At nogen kan tro på at sjælen har sæde i blodet, fordi der er en der hævder at det har Jehova fortalt ham, er ubegribeligt.
    Ikke at ville se, at det er ham selv, der er i gang med at dødsdømme sin søn, er ubegribeligt.
    At han bliver normal er på en gang begribeligt – men også alligevel ubegribeligt. For de er som regel ikke til at rykke. Kun fordi den ældste får lov til at blive udenfor og tage sime blomster med hjem til konen, da blomsterhandleren nok ikke vil have dem igen (medmindre det er en JV, som ældste kan bilde ind, at Jehova gerne ser det), kan han lade sin instinktive handlemåde slippe ud.
    Spændende historie, fint fortalt med det overraskende vendepunkt.
    (Jeg vil så undlade at lade det faktum, at ikke myndige børn i den situation – i Danmark – ville frelses af at man ville fratage forældren forældreretten midliertidigt. Heldigvis)
    Hilsen Per

    Liked by 1 person

    • Hej Per

      I forbindelse med slagteofrene, hvor man kan spise det meste af dyrene efter ofringen, bliver jøderne formanet til ikke at spise blodet, men en masse andet af dyrene. Jøderne, drypper det på hinandens hoveder, drypper det omkring alteret. Blod er Guds ejendom. “Du skal spise det, som man spiser gazelle og hjort; både urene og rene må spise det. Men pas på, at du ikke spiser blodet, for blodet er selve livet, og du må ikke spise livet sammen med kødet.” En særlig bibelsk logik. Det bliver for JV til et forbud mod transfusion, uforståeligt. Bibelen vrimler med dødsstraf for mange ting, for eksempel onani – men dette indgår ikke for JV. De er sære.

      Mange tak for at du læste og kommenterede, rart at høre fra dig.

      De bedste hilsener fra jesper o

      Liked by 1 person

      • Ja, jeg har aldrig fået læst den oprindelige tekst, der ligger til grund for denne mærkværdige opfattelse. Og når jeg nu læser den, så er jeg villig til at vædde på, at hvis 1 million mennesker læste dette og fik til opgave at fortælle, hvad de tror Gud har ment med dette udsagn, ville ikke et eneste menneske svare: Han er i gang med at nedlægge forbud mod blodtransfusion!

        Nå, men der skete noget mærkeligt da jeg havde læst din kommentar til Håndholdt Håndbold, nemlig at da jeg trykkede på ‘like’ fortalte den mig at jeg havde trygget på ‘Trash’ og inden jeg kunne sige nej, eller hvad man nu skal, så forsvandt det. Men du skal ikke tage det personligt. Jeg var glad for din påpegning af den lange, måske gammeldags? sætning. Og jeg læste den igen og tænkte: hvem har dog skrevet den. Ja, den var ikke en af mine bedste
        Nu må jeg passe bedre på i 2. del.
        Men jeg synes nu jeg holder synsvinklen konstant, altså jeg personen, selvom jeg godt kan forstå, hvad du mener.
        Jeps.
        Og havde ikke selv opdaget den ‘dobbelthed’ i opbygningen af Snehulen. Men ja, det kan man sige!
        Hilsen Per

        Liked by 1 person

  6. Hej Jesper,
    God debat mellem dig og Finn om et i øjeblikket varmt emne.
    Husker godt fra min hospitalstid noget til omhandlende dilemma, som vi/(jeg) fandt beskrevet i det gamle testamente!
    Pudsigt nok har jeg netop i skoleregi truffet en 5.klasses pige, som fortalte mig, hun er JV. Hun berettede glad og gerne midt blandt de andre i klassen om sit tilhørsforhold, om sommercamps mv. Snakken kom i gang da ordet fødselsdag blev nævnt og hun og hendes slyngveninde begge nævnte, at det fejrede L. ikke. Et virkelig sødt og ligefremt barn, vellidt og på kammeratlig fod med både drenge og piger.
    Aktuelt er emnet ret varmt i medierne med vægten på eksklusion og følgerne. Og derfor bruger du klogeligt anledningen til med din historie her at få en snak i gang. Religion af enhver art er og var vel evig aktuel, fordi der ikke findes nogen viselig forklaring på hverken det ene eller andet.
    Det er altid en fornøjelse at læse dig, for du gi’r os lidt at tænke over.
    Og jeg håber for omtalte pige, at hun får et godt liv – hvad enten hun nu forbliver Jehovas vidne eller konverterer til hvad som helst.
    Hilsen Ella

    Liked by 1 person

    • Hej Ella
      Imponerende pige du fortæller om, hun må være omkring de tolv år. Gad vide hvad der sker hende om et par år når hormoner og tanker og spørgsmål vælter ind over hende.

      Det glæder mig at du har fornøjelse af at læse mine historier, jeg er taknemmelig over at have dig som læser.

      De bedste hilsener fra jesper o

      Liked by 1 person

  7. Hej Jesper, den enes liv og den andens…. heldigvis endte det lykkeligt. Hvis du havde fået mig til at forstå hvordan en JV kan lade være med at redde livet på en af sine kære, havde du været gudommelig dygtig. Nu lod du i stedet din HP komme til fornuft, og det var faktisk overraskende. For det gik jo oven i købet hurtigt for ham at skifte mening. Hvad var egentlig grunden til at han gjorde det? Hvordan kunne “øverstens” besøg trigge dette vendepunkt frem? Er HPen egentlig bare en kontroversiel “Hr modsat”, handlede han egoistisk for at beholde Otto, eller … . Jeg vil ikke gå dybere her :) 600 ord er nok for lidt til rigtig at forstå en person – og visse personligheder kommer man alligevel aldrig til at fatte. Vendepunktet var der, i din historie. Opgaven blev løst på bedste måde. Fuld af gode detaljer, læseværdig og med fremdrift. khb

    Liked by 1 person

  8. Hej BENSE

    Hvorfor hp skifter mening. Han har, som antydet, i nogen tid følt sig klemt af JVs overvågning, tvungne missioneren, uddeling af Vagttårnet, bestemmen over næsten hele livet. I en sekt må man altid sluge noget (lige som i et politisk parti), fx forbudet mod transformation – det bliver pludselig til konkret alvor hvor hans søns liv står på spil. Du må nok forestille dig et længere forløb forud for historien.

    Iøvrigt mange tak for dine bemærkninger til sidst om både læseværdig og fremdrift. Rart at vide!

    KH jespero

    Like

  9. Hej Jesper,
    En meget realistisk fortælling spot-on. Jeg kom til at tænke på filmen “To verdener”, der fortæller en forfærdelig historie om, hvordan en familie splittes på grund af Jehovas Vidners mange regler, som er umulige at overholde. Med hensyn til blodtransfusion er det netop en af de fuldstændig ufattelige leveregler, der findes i deres verden. Godt og gribende fortalt.
    Mange hilsner fra Christa.

    Liked by 1 person

    • Hej Christa
      Glæder mig at du finder historien realistisk. Jeg har læst flere bøger om forholdene i JV, mang e grumme beretninger. Har også mødt vidner som er sympatiske, ikke mange. Dejligt at du nåede at læse her, tak for det.

      Kh jespero

      Like

  10. Hej Jesper

    En lille respons her på falderebet.
    Du er god til at ramme læseren med evigt aktuelle problemstillinger! Og du skriver som altid meget indlevet, uanset om man giver dig ret.
    Jeg har (vi har vist alle) diskuteret med en Jehovas videner om blodtransfusion og de 140.000 hellige m.v. Og den diskussion er umulig. Heldigvis hørte jeg også én af disse nævne, at blod er tykkere end religion. Han ville ikke holde op med at elske og omgås sin datter, selvom han fik at vide, hun var lesbisk.

    Den virkelig store diskussion og det spændende for mig her er det, du skriver til Finn Wilkens:

    “Jeg føler mig snydt hvis en historie ikke har en slutning, men lader læseren lave en selv – den kommer aldrig til at virke autentisk, det kan kun selve historien gøre. Hovedpersonen må heller ikke dø til sidst, skuespillet Hamlet er en katastrofe. Hamlet selv dør, og til overflod otte andre. Og Romeo og Julie, de tåbeligste dødsfald man kan tænke sig. Du kan indvende at forfatteren da har lavet en afslutning, hvorimod jeg synes at han har opgivet at slutte sin historie. Men du har fat i et spændende emne: slutningers karakter.”

    Du har fået gode feet back fra andre på din gode tekst, så jeg vil nøjes med ovennævnte. Det ville være et godt emne til en historie :-) .

    De bedste hilsner fra Anne

    Like

  11. Hej Jesper

    God tekst, det er et kæmpe dilema de er i når de er jehovas vidne. Jeg er glad for at han går imod sin tro og vælger at redde sin søn. Tak for den, den bringer meget eftertanke med sig.

    Vh Mimi K

    Like

Skriv en kommentar