Jesper de la Porte Ovesen

Egne tekster til Den nye Skriveskole og andet, med kommentarer

Jeg digter om livet, tror jeg nok

8 kommentarer

Efter sommerferien sad vi tre igen sammen i Café O. Som vanligt ud på aftenen, det tidspunkt hvor man kan filosofere.
Kurt indledte med: – Det var hårdt at holde ferie så længe uden at mødes.
Næsen istemte: – Min lever kan ikke klare at holde ferie. Jeg tog en afbudsrejse til et eller andet sted hvor man drikker raki. Det er noget de lokale skrællinger fortynder til mælk, noget pjat at gøre ved god sprut, så jeg drak direkte fra flasken. 60%. Jeg nåede ikke at finde ud af hvilket land det var.
– Det må have været Tyrkiet, indskød jeg.
– Som sagt, fortsatte Næsen, husker jeg ikke præcis hvor jeg boede i starten, men det endte med at være et sted med tremmer for vinduerne. De hjalp mig hjem til Danmark igen. Ellers havde vi ikke siddet sammen i dag. 

– Fortæl du, lokkede Kurt mig.
– Nu skal I høre. Jeg har skrevet et digt om min ferie.

De nikkede overraskede og nysgerrige, bare gå i gang.
Kurt insisterede dog: – Selma, kan du komme frem fra bag disken med en omgang så vi er friske til at høre digtet, Dobbelt.
– Altså mit digt! forsøgte jeg at få opmærksomhed:


“Gule eller røde, til slut helt visne,
står blomsterne,..”

– Meget smukt, kom det straks fra Næsen, interessant at høre om din ferie.
– Men det er ikke færdigt endnu, der er meget mere, protesterede jeg.

Kurt foreslog at vi tømte glassene og fortalte hviskende: – Her i pausen må jeg dele en iagttagelse med jer. Da Selma stillede glassene, lagde jeg mærke til at hun er blevet mere rund om livet.
Jeg supplerede: – Hun kan da ikke nå at blive gravid og komme i femte måned på en enkelt sommer.

Næsen mente at de unge piger lynhurtigt kommer i ulykke i vore dage, alting går snabt, både på nettet, i sengen og i livmoderen. Vi vedtog at bestille endnu en omgang for at få syn for sagn. Det skete så.

I mellemtiden berettede Kurt at han havde været ude på vandski: – Det er derfor jeg har gips om benet. Det har I ikke lagt mærke til.
Ganske rigtigt. Beskæmmede kiggede vi i mørket under bordet. Masser af gips. Uhyggeligt.

Kurt konkluderede: – Jeg har gjort den erfaring at man skal passe på med drinks inden vandski. Vi bliver klogere hele tiden.
– Det er farligt at blive så klog, belærte jeg, erfaringen er en brutal lærer, men det er aldrig for sent at slutte med at gå i skole. Forrresten, fik I også tjekket Selma?
– Rigtigt nok, nikkede Næsen, hun buler midtpå.
– Hendes mor sagde engang at Selma lever af hundekiks og vodka – i hvert fald når hun bor hjemme. Så det kan ikke være maden der har sat sig, supplerede Næsen.

– Nu skal I altså høre resten af digtet!
– Glimrende idé, istemte Kurt. Vi skal bare have tid til først at fordøje det vi har hørt. Man må ikke sjuske med sit liv eller sine digte. Jeg kunne godt tænke mig at analysere de linjer. Det mest prægnante er verbalet står. Farverne er, som filosoffen Immanuel Kant forklarede, blot staffage. Digtet er handlingsmættet, blomsterne har kæmpet og besejret tyngdekraften ved at stå opret. På samme måde har du besejret noget i ferien, jeg brænder efter at høre mere.

– Også mig, kom det fra Næsen. Jeg glæder mig til at høre resten næste gang vi ses. Mit hoved er allerede opfyldt af dine poetiske billeder, der er ikke plads til mere, digte tynger det mod jorden som et modent æble. Dejligt at der kommer mere om lang tid.
– Forventningens glæde …. , som Kierkegaard mumlede et eller andet om. Jeg gemmer bare resten af digtet.

Næsen og Kurt nikkede. Alt for ivrigt efter min mening.

Forfatter: jesperodlp

Han 1947, det er midt om natten nu. Elsker Philip K Dick, Bach, sproget. Min hjerne er mere surrealistisk end realistisk, men jeg prøver at leve i den fælles, fysiske verden. Naturens perler som vi ikke kan se med det blotte øje. Jeg har været med her et par år, og det er vildt spændende. mail: sheheresade@gmail.com ellers er du velkommen på Facebook hos "Jesper Dela Porte Ovesen" (staveformen ikke helt rigtig, men den eneste FB vil acceptere)

8 thoughts on “Jeg digter om livet, tror jeg nok

 1. Herligt lille uhøjtideligt skriv om dine tre tilbagevendende kammesjukker – skønt at de debatterer det digt, du satte ind i går – jeg vidste ikke, hvad jeg skulle skrive om det, så godt Kurt og Næsen har givet mig et praj…
  … jeg glæder mig til august og den fine opgave, men bruger en masse tid i en fysisk ny skrivegruppe jeg endelig langt om længe har fundet/fået oprettet… men bare rolig der skal nok blive tid til at deltage 100% i DnS – tak for en skøn opgaveformulering – både den i gruppen og den du sætter ind her kh m&m`s uden sukker

  Liked by 1 person

 2. Tak, kære MMMMMM. Dejligt at du er med hele tiden. Intet lykkes for de tre: brækket ben, smidt hjem med delirium, og et digt som de andre ikke er vilde med at høre – helst fri, faktisk. Sådan kan det gå med en sommerferie.
  jeg har det også sådan at jeg tit ikke ved hvad jeg skal mene om digte, det er sjældent at jeg oplever nok til at kommentere et digt.
  kh jespero

  Like

 3. Hej Jesper
  God fortsættelse af historien om dine kammersjukker i Steinbeck-stil, så de kan kvæle digtet.
  Bedste hilsner fra Anne

  Liked by 1 person

 4. Hej Anne.
  Jeg må se at få læst noget Steinbeck!
  Det hele går galt for dem, og for Selma. Digtet bliver bevidst mistolket og får slet ikke lov til at komme frem.

  Like

 5. Nåe!, nu forstår jeg :) Dit digt er nu løftet op fra tågerne og blevet smukt indrammet af Raki. I tremmernes skygge fremkommer en helt ny tolkningsmulighed. Tak for den! Khb

  Liked by 1 person

 6. Ikke ilde. For det giver et fuldgyldigt billede af omverdenens store interesse for digte.
  Digte som man har lagt hjerte og sjæl i at formulere og få til at fremstå i et spændende lys. Hvert eneste ord afvejet, gennemtygget, sætninger vendet og drejet, så man selv bliver rundtosset.
  Men du tager det pænt. Indser vel, at det ikke er i det forum, det du skrev, skal brilliere.
  Godt der er et forum til hver en ting.

  Liked by 2 people

 7. Hej Per
  En ting er at man måske ikke kan forstå et digt, en anden ting er at misforstå det med vilje og bevidst tolke i en retning som ikke har noget med sagen at gøre – som det er tilfældet i cafe O. Kurt og Næsen vil sikkert kaste sig over et par linjer mere af digtet en anden aften, om ikke andet så for at drille mig.
  kh jespero

  Like

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s