Jesper de la Porte Ovesen

Egne tekster til Den nye Skriveskole og andet, med kommentarer

“Blodprøven: der er noget I skal vide” eller “Næse for Blod”

28 kommentarer

I anledning af Finn Wilkens’ fødselsdag tilegnes han denne beretning

gåher.JPG

Mig og Kurt sad nede på Café O, han havde for en gangs skyld bare en kop kaffe foran sig: – Vi kan ikke starte med promillerne før Næsen er her, vel? Det ville være mod alle traditioner.

Jeg sniffede ind: – Har du cognac i den?
Han nikkede næsten usynligt: – Hvad er så vigtigt at vi skal mødes ved højlys dag?
– Næsen ringede til mig, helt ude af den. Han behøver vores hjælp.

Kurt rystede på hovedet: – Jeg har også brug for hjælp. Husker du lille Selma som serverede her sidste måned? Jeg bare have hende, men det er helt umuligt.

Jeg elsker når jeg kan overtrumfe Kurt: – Du må læse Clausewitz om krig. Hvis et frontalt angreb er umuligt, foretag en omgående bevægelse.

Han så betænkelig ud: – Mener du en baghyler? Udelukket. Hun sidder hele sin fritid hos sin mor der arbejder i hundesalonen, jeg kan ikke komme i nærheden.

Det var endnu bedre, nu kunne jeg belære ham: – Du må starte med moren, det er Clausewitz’ omgående bevægelse.

Inden jeg nåede at uddybe, ankom Næsen, ganske bleg og med regndråber løbende ned ad kinderne. Han smed et fugtigt stykke papir på bordet idet han kastede sig i stolen og råbte mod disken: – Dobbelt af det sædvanlige. En akut nødsituation.

– Fortæl, Næse, lød det enstemmigt fra mig og Kurt.
– Forfærdeligt. Jeg har drukket blod.
Kurt mente at det var et brud på vores musketéred: En for alle, og alle får en lille en. At drikke blod må høre til de stærke varer forbeholdt Café O, altså et anliggende hvor vi alle tre skal være sammen.

Næsen indvendte at det skete for længe siden da han blev konfirmeret, rødvinen ved en tvungen altergang er for en kristen lig med blod, og at der ikke siden havde været tilbagefald. Hans problem stammede fra en ny kæreste, Bente, som han i øvrigt måtte skjule for den ordinære kæreste. Bente havde vist sig at være Jehovas Vidne, de har noget med blod.
– Hun er bange for at jeg har pådraget mig et Acquired Immune Deficiency Syndrome. Jeg skal have taget en blodprøve.
Kurt indskød af hensyn til mig at de ord betyder aids.
Jeg forklarede at det var nemt nok, en tur på hospitalet og så er den hjemme.

Næsen sad forknyt og kiggede ned i bordet: – Jeg har et problem som jeg deler med otte procent af den danske mandlige befolkning.
Kurt trøstede ham med at syfilis nemt kan helbredes i vore dage, men han forstod da godt at den nye kæreste var bekymret.
– Nej, sagde Næsen, jeg er rød-grøn farveblind. Læs på sedlen, der er sygehusets rutevejledning til blodprøve, man skal følge røde og grønne streger på gulvet. Det kan jeg bare ikke.
Kurt rejste sig op og erklærede med sin formandsstemme at problemet var så alvorligt at han ville give en dobbelt omgang. Han så ud til at være meget påvirket af situationen, og måske – som jeg senere tænkte på – af det ekstra indhold i kaffen.

Efter at have læst sedlen advarede Kurt om at han havde bemærket noget der gjorde ham betænkelig ved det sygehus. Det var punkt 7, ”Kirurgisk Amb” for enden af den grønne streg, er det virkelig nødvendigt at foretage en amputation ved blodprøvetagning? Vi vedtog at undgå den grønne streg helt, uanset aids eller ikke. Det var blevet klart at Næsen havde behov for vores fulde støtte. Også til at holde ham fast under den på sedlen omtalte scanning og amputation, der forekom overdreven ved en banal blodprøvetagning

Kurt og mig drog ikke desto mindre afsted puffende Næsen varsomt i ryggen idet han knugede sedlen fast i hånden. Den viste sig at mangle detaljer, fx vel ankommet til ”Sygehus” skulle vi finde en streg på gulvet i ”afd”. Jamen, hvad pokker er afd, og hvor fanden er den? Vi opgav, – indtil Næsen fandt en smart strategi, som grebet ud af Clausewitz’ lærebog for krigsførelse, Sygehuset var altså vores modstander. Vi gik ind i den første den bedste afdeling: Han greb en stok i paraplystativet og fægtede vilkårligt med den, plirrede som en sindssyg med øjnene mens han stirrede ud idet tomme rum, greb en sygeplejerske i armen og tvang sedlen i hånden på hende. Den slags får mig og Kurt til at lægge afstand til Næsen.
– Vise mig vej til blodprøve, sagde han i en ukendt dialekt som han mente de blinde bruger.

Den måde at gribe sagen an på var helt i overensstemmelse med krigens hensigt som er: ”en voldshandling med det formål at tvinge modstanderen til at følge vores vilje”. Og den virkede, Næsen fik taget sin blodprøve. I øvrigt belærte sygeplejersken os om at amputation staves med p, hvorimod ”amb” med b betyder ambulatorium. Hvortil Næsen mumlede at for en blind lyder det ens.

I anledning af at Næsen blev erklæret rask greb han i Café O ordet og takkede os for vores moralske støtte, selv om han syntes at han selv havde klaret det praktiske:

– Men de tog også en anden blodprøve, min promille var helt nede på 1,02, ikke sært at jeg var ude af mig selv den dag.

Forfatter: jesperodlp

Han 1947, det er midt om natten nu. Elsker Philip K Dick, Bach, sproget. Min hjerne er mere surrealistisk end realistisk, men jeg prøver at leve i den fælles, fysiske verden. Naturens perler som vi ikke kan se med det blotte øje. Jeg har været med her et par år, og det er vildt spændende. mail: sheheresade@gmail.com ellers er du velkommen på Facebook hos "Jesper Dela Porte Ovesen" (staveformen ikke helt rigtig, men den eneste FB vil acceptere)

28 thoughts on ““Blodprøven: der er noget I skal vide” eller “Næse for Blod”

  1. Kære Jesper, Tak for en herlig historie. Så skønt at “Næsen” ikke fejlede noget, og at han har to venner, som følger ham i tykt og tyndt. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg fik i starten et billede af to ældre mænd, siddende på en café på Frederiksberg. Men som historien skred frem, tænkte jeg at det nok var lidt yngre mænd:)
    Dejligt med din humoristiske indfaldsvinkel til breve/beskrivelser fra hospitaler. Det gav mig “flashbacks” til sidste gang jeg var til undersøgelse, tror at det var Hvidovre Hospital. Og der var umuligt at orientere sig. og der stod alle mulige meget fagspecifikke betegnelser. Hvis man ikke var “oppe at køre”, så kom man det:)!
    Jeg synes at din historie har en meget fin og flot balance mellem fortælling og direkte dialoger. Det flyder fint.
    Din fortælling fik mig også til at tænke på vittighedstegninger og lidt stand up comedy. På en intelligent og herlig måde. Men du skriver også i din præsentation her på siden, at din hjerne er mere surrealistisk end realistisk:)
    Tak for en sjov tur på hospitalet:)
    Bedste hils
    Majbrit

    Liked by 1 person

  2. Hej Majbrit
    En god observation du har med direkte tale vs refereret. Det refererede giver afstand og mulighed for at fortælleren kan ironisere hvilket er i overensstemmelse med de tre fyres måde at være sammen på, de tager alting bogstaveligt og involverer sig samtidig ikke. Jeg syne selv at de er morsomme.

    Egentlig har jeg ikke reflekteret over det forhold før nu, altså ikke da jeg skrev. Jeg havde bare i baghovedet en stemning a la Tre Mand i en Båd.

    Det glæder mig at teksten virker som jeg havde ønsket mig. Mange tak for din venlige kommentar.

    De bedste hilsener fra Jesper ro

    Liked by 1 person

  3. Hej Jesper.

    A’men for pokker. Det er jo rendyrket underholdning på højeste plan. Med de tilhørende grin. Dialekter for blinde. Faren for at få fjernet visse dele, fordi man følger den forkerte farve i gulvet. En militærisk, ja tæt på kidnapning, at den stakkels sygeplejesker og så debat for lave promille. Fik jeg mig da lige et grin der? Absolut. Du har jo skrevet en forrygende god tekst. Er helt misundelige. Flot gået.

    Kh Uhrskov

    Liked by 2 people

  4. Tak skal du have, Uhrskov, jeg nyder hvert ord fra dig. Jeg elsker når mine læsere forstår mine fint udtænkte pointer – så har de ikke været fortænkte, hvilket altid er en risiko.
    Kh jespero

    Like

  5. Hej Jesper
    Endnu en dejlig crazy historie fra dit tastatur. Den er netop så skør, at den både er sjov og alvorlig på samme tid. Humor på højt plan. Jeg synes jeg kan huske Næsen og gutterne fra tidligere. De har absolut potentiale. Din litterære hentydning til en bog om militær krigsførelse er ubetalelig morsom. Jeg har ingen personlige erfaringer fra hospitaler, men kender stemningen fra besøg på diverse afdelinger. Der skal en stærk psyke til at være indlagt sådan et sted.
    Du har rigtig mange små fine hentydninger og pointer. Første gang jeg læste var sidst på dagen, hvor jeg havde været til 80-års fødselsdag og der kunne jeg ikke finde hoved og hale i historien. Nu med friske morgenøjne er den bare kanon-god. kh m

    Liked by 1 person

    • Kære mille mm
      De tre fyre fra Cafe O forekommer i to andre historier. Og Næsen stammer tilbage fra en anden af mine historier om en grønlænder der var forfulgt af en tubilak-ånd. Jeg er aldrig helt sikker på hvornår de er alvorlige og hvornår de driver gas med hinanden. Godt at du fandt hoved og hale – jeg var netop bange for at det kunne være svært. Mange tak for din søde kommentar.
      Kh jespero

      Liked by 2 people

  6. Hej Jesper,
    Hylende morsom historie som jeg først nu har fået ro til at læse.
    Mig, Kurt og Næsen – alene navnene… (har endnu ikke læst nogle af Finn’s bøger, men det er vist på tide).
    Jeg måtte læse din historie nogle gange for helt at opfatte , hvad pokker der foregik mellem de 3 musketerer.
    Genialt at lade Næsen spille blind for dog at blive hjulpet på rette vej.
    Din historie er flot sat op, og humoren er helt i top, nærmest underspillet, fordi de 3 har en særlig jargon hinanden imellem efter mange års venskab.
    Mange hilsner fra ‘Sorte Næse’.

    Liked by 1 person

  7. Hej Sorte Næse
    Godt at du fik tid til at komme herog være lidt sammen med Næsen. Mangler du noget i historien for at den glider nemmere ned? Jeg kan bedst lide at den fungerer ved første gennemlæsning. Ellers mange tak for din super venlige kommentar.
    Skål fra mig og Kurt

    Like

  8. Hej Jesper

    Meget velskrevet og morsom. Kun havde jeg problem med overgangen fra Cafe O til sygehuset. Det kunne måske markeres lidt tydeligere, så ikke også læseren mister orienteringen?

    Liked by 1 person

  9. Hej Glenstrup
    Mange tak for din venlige kommentar, en god påskehilsen at få. Der mangler en overgang. Jeg har læst teksten ti gange, ikke registreret det, men svagt fornemmet. Skønt at du gjorde mig opmærksom på det. Er rettet nu.

    Like

  10. Hej Jesper

    Rigtig flot ordspil, du lægger for dagen.
    Jeg kom til at tænke på Steinbecks ‘Mus og Mænd’, og alligevel er din historie helt anderledes og virkelig god!
    Du viser et drukfællesskab/misbrugsskab af gode, gamle venner :-) og forbliver i chanren og og hele dens atmosfære og sprog.
    Jeg var fortabt.
    Man kan ikke lade være med at holde af både fortælleren, Næsen og Kurt. Og den der krigsførelse … Kommentaren om syfilis, før Næsen for talt færdig … Blodet og eden: en for alle og alle får en lille én. Du bliver ved.
    Som pointet får du understreget og gjort opmærksom på alle de forkortelser, som ingen kan finde ud af – mig indbefattet. Og hvis man så får byttet om på ‘amp’ og amb’ ja så kan man sagtens forstå, at Næsen fløj til den drastiske handling at spille blind, både fordi – og fordi han var farveblind.
    Tak for munter og dejlig læsning, der skal opleves og ikke skrives mere om.

    De bedste hilsner fra Anne

    Liked by 2 people

  11. Kære Anne
    Godt at høre at du er helt med på min lille påskespøg. De tre kammerater er med på at udnytte ethvert emne her i Skriveskolen og kører det ud i det absurde. Jeg er meget glad for din kommentar, det er med bævende hjerte at jeg lægger sådan en historie ud, er den sjov eller bare fjollet?
    De bedste hilsener fra jespero

    Liked by 1 person

  12. Hej Jesper.

    En finurlig og ganske velskrevet historie.
    Et par steder,kom jeg til at grine. men i andre passager tangerer teksten det fjollede.
    Alt i alt var jeg underholdt.
    Måske historien kunne gøre sig som monolog i en revy? ;-)

    Vh. Amanda

    Liked by 2 people

  13. Hej Amanda
    Godt at du trods alt kom til at grine. Jeg havde håbet at undgå det direkte fjollede. Kunne du give eksempler?

    Revy, det havde jeg slet ikke tænkt på, der må man godt være fjollet, heldigvis.

    De bedste hilsener jespero

    Liked by 1 person

  14. Din fabuleringsevne når nye højder her. Jeg synes, det er fint at operere med et kendt persongalleri, der udmærker sig ved en høj grad af kaos i tilværelsen. Din stil kunne godt minde lidt om Steinbeck og Dagdriverbanden f. eks.
    Nogle steder er der vendinger, jeg undrer mig over. Eks. at ordet ambulant kan forveksles med amputation, men det får være. Har man indsigt i det sidste, kan man vel godt læse det første.
    Jeg kom til at grine ret meget, da jeg læste din elegante afslutning.
    I dag har jeg intet besvær med at få kommentaren på.

    Liked by 2 people

    • Hej Finn
      På hospitalets seddel står der kun amb, det var dumt af mmig at rette det til ambulant i historien, jeg troede at det gjorde den lettere at forstå. Nu er det lavet om.
      De tre fyre er nu på i en historie for tredje gang og de morer mig fordi ikke er helt tåbelige, men elsker at lade sig føre afsted i en diskussion, helt ud over kanten af logikken. Helt blæste er de nemlig ikke, den ene kan citere oprindelsen til ordet aids, og den anden har læst en tysk militærteoretiker og kan citere ham. Men alt hvad der kan misforstås, misforstår de med fornøjelse og fryd.
      Mange tak for din kommentar, altidmeget velkommen. Grin er også velkommen.
      De bedste hilsener fra jesper o

      Like

  15. nå måske lykkes det at få en kommentar på. Mig og Kurt, så er scenen sat, de har ikke hørt efter i dansktimerne, pillet næse i stedet og drømt om hende henne i grillbaren. Morsom rablende tekst og det er ikke nemt at være blind på flere fronter. Nu er jeg altid ude med beskæringssaksen, også hos dig kunne du korte persongalleriet lidt ned uden teksten led varig skade. men morsomt, og det trænger vi sgu til af og til k h ina

    Liked by 2 people

    • Hej Ina
      Tak skal du have, kære Ina. Jeg var lidt nervøs for om du tænkte at historien var for lummer, det kunne jo ske. Men nej – jeg glæder mig over at du kunne more dig i denne kolde og grå påske.

      De er kun tre personer, dem kan jeg ikke beskære. Der er desuden et par bipersoner som jeg meget vel kunne fjerne – men så skrumper historien alvorligt, og de har da en funktion. De får lov at blive, men tak for observationen.
      De bedste hilsener fra jesper o

      Like

  16. Hej Jesper,
    “Rablende morsom”, som andre af dine læsere har skrevet. Det morsomste ligger vel i modsætningsforholdene hos de tre ( vistnok fra tidligere kendte personer). Umiddelbart lyder de som værende intelligentmæssigt på et lavt trin, men ikke desto mindre kender de til Clausewitz’ krigsførelse, – og hvor mange af verdens befolkning kender til hvad forkortelsen aids står for. På samme måde er det egentlig let at forveksle ambulatorium og amputation, for forkorter man bliver det amb. og amp., hvad man jo kun kan læse i en sygehusjournal. Men det morsomme ligger jo latent skjult her i. Hvad der sikkert også er et underfundigt tiltag fra din side?
    Der kan sikkert siges en hel del mere, men du har andre læsere …
    Hilsen Ella

    Liked by 1 person

    • Hej Ella
      Jeg har rettet i historien så der står amb i stedet for ambulatorium, så er det mere klart at det kan opfattes som amputation, hvis man er ude på dét. Sandt nok er de tre fyre ikke helt idioter, tværtimod elsker de at lege med at tage alting alvorligt, på skrømt og på deres egen måde – kan noget misforstås vil de elske at gøre det. Jeg sætter pris på din kommentar, mange tak for den.

      De bedste hisener fra jesper o

      Liked by 1 person

  17. Formidabel historie, Jesper. Det kan godt være at andre før dig har brugt “Mig og Kurt og Næsen” – altså sutterne nede fra hullet som farverige personer i en tekst, men du formår i den grad at forme dine helt egne personer og fortælle en aldeles herlig historie. Jeg skal ikke spørge om hvordan du dog har så indgående et kendskab til de personer, vel? – nej det er selvfølgelig bare viden som enhver menneskekender og dygtig observatør kan tilegne sig.

    Du er i sprog og fortællestil helt tro mod dine personer og tegner et aldeles klart og meget menneskeligt billede af nogle personer som Storm P også ville have elsket. Og så den bedrøvelig slutning – staklen havde slet ikke fået nok at drikke. Det har han forhåbentlig nu fået rettet op på.

    Meget finurligt, morsomt, og særdeles velskrevet.
    kh dorte

    Liked by 1 person

    • Hej Dorte
      Spørg gerne. Jeg har mødt den type der af en eller anden grund er rutsjet ned i spiritushullet, men i virkeligheden er meget velbegavet og vidende, blot ikke i stand til at passe ind i samfundet. De tre har deres venskab og passionerede kvasifilosofiske diskussioner i et miljø hvor alkohol også hører hjemme. Hvis du kender Juri Moskvitin, så har hans skæbne nok ligget i baghovedet på mig.

      Du skal have mange tak for din kommentar, en skøn belønning at få for at skrive en historie.

      De bedste hilsener fra jespero

      Liked by 1 person

  18. Hej Jesper

    Jeg kan godt lide overskriften Næse for blod, nok fordi jeg ikke bryder mig ret meget om blod, så bliver jeg jo nød til at læse den. Der er en god humor, og du skildre de tre fyre super godt, og jeg synes det var sjovt da næsen ender med at spille bilnd. Tak for en dejlig sjov historie.

    Kh Mimi

    Liked by 1 person

  19. Hejj Mimi

    Jeg blev bebrejdet at min oprindelige overskrift var intetsigende og fik forærende “Næse for Blod” – den kom altså med, selv om den er noget krimiagtig. Næsen er faktisk blind, dog kun FARVEBLIND, så han var lidt inde i rollen på forlhånd. Rart at du kom her og kommenterede og morede dig!
    KH jespro

    Liked by 1 person

  20. Hej jesper, Du kan bare det der med sjove navne og uventede drejninger i historier. Det er svært ikke at blive grebet og længes efter at lære “Næsen” bedre at kende; … og minsanten om ikke mor i hundersalonen dukker op … gad vide om hun nu har færdiggjort sin uddannelse som hundeklipper :) Jehova-Bente og blodprøve … er det Jehova som ikke vil have med andres blod at gøre i blodtransfusioner ? … kan ikke rigtig huske det. Men mod enden af historien føler jeg, du sidder lidt fast i det der med hospitals stregerne i grøn og rød. Det bliver lidt som om du ikke lader fantasien få frit spil, men burer den inde i de der kedelige røde og grønne streger på gulvet. Det er jo helt hen i vejret med den beskrivelse, som du lagde ud som en del af opgaveformuleringen. Jeg havde en opgave-løsnings-ide om en farveblind maler som skulle male stregerne i gulvet, men som fik udleveret farvedunke uden tekst på, fordi hospitalet havde sparerunde da malingingen skulle indkøbes og fordeles. … nå men min historie blev en anden. Som altid en velskrevet historie fra dig. Tak for den. khb

    Liked by 1 person

  21. Kære Bense
    Du er ikke helt tilfreds med historien hen mod slutningen. Jeg har kortet den ned og følte mig ikke spærret inde af opgaveformuleringen – tværtimod. Måske skulle der have været mere forklaring, men det syntes jeg var kedeligt. Du kom da igennem og var ikke dybt utilfreds, fint nok.

    Blodet: der er noget med at offerdyrets blod tilhører Jehova, derfor er det indlysende at man ikke må spise det, og selvfølgelig er en blodtransfusion lig med at spise offerdyrets blod for næsen af JHVH (tetragrammaton) – sådan tænker Jehovas Vidner, måske kom jeg til at spotte og forhåne deres troslærdomme, hvem ved. Blasfemiparagraffen er lige så besynderlig som ferielovgivningen i Danmark, altså blottet for dybere fornuft. I hvert fald kom Næsen, ifølge præsten ved nadveren, til at drikke Kristi blod, hvilket for et Vidne er meget slemt og oven i købet i disse aids-tider livsfarligt.

    Selmas mor har fået studieorlov på grund af stressfaktoren hidrørende fra datterens blinde kæreste. Hun træner i klipningen, det går bedre efter at hun er løbet tør for vodka.

    En skam at vi ikke fik din historie om den farveblinde maler – han dukker sikkert op når du mindst venter det.

    Du må meget undskylde at min reaktion er så langt bagefter dit indlæg – som altid lytter jeg efter hvad du siger. Påske er slut, første maj overstået og i morgen er det min fødselsdag.

    KH jespero

    Like

  22. Majbarn .. hvor hyggeligt … min fødselsdag var i går. Her i Swerige (jo det var en fejl med w, men jeg synes den er sjov, så den får lov at stå) har vi fri den første maj, så nå ja så kan man jo tage den med ro … :) Tak for uddybning og videre digtning. Jeg griner. Det er hyggeligt. Jo men den der maler kommer når man minst aner det. Det tror jeg også. Mit humør i dag er flippet lidt derud af, er ikke rigtig til at tæmme, for jeg sidder her og skal skrive en rapport, som jeg simpethen ikke gider skrive. Det er jo ikke så godt, for i den anden ende er der en stakkels student, som bare venter på at jeg får tyret mig igennem hans 200 sider lange afhandling og givet grønt lys for at han kan tage hat og briller på og kalde sig for doktor i “Eukalyptusolier med samt deres effekt på skadeinsekter og svavmpeangreb” fra Universitetet på Tasmanien. Og det er altså ikke fordi det ikke er interessant, og det er ikke fordi det ikke er vigtigt. og det er slet ikke fordi jeg ikke vil det; men forårssolen altså, og historierne … de myldrer jo rundt og frister … så det blev altså til en del tasteskanning i dag på blog og FB og dns og what not, et enkelt digt eller to til MM, lidt boldspil med samme kønsomskiftelige persona og andet pjat. Så nu må jeg undskylde tilbage for at sende denne fødeselsdagshilsen i forskud. Du ønskes en tyregod fødselsdag Jesper, med dejlig chokolade og trøfler til. Hurra, hurra, hurra og gid du må længe leve og skønne dage opleve i morgen og i mange lange dage derefter :) … khb

    Liked by 1 person

Skriv en kommentar