Jesper de la Porte Ovesen

Egne tekster til Den nye Skriveskole og andet, med kommentarer

Politiet troede at jeg var helt idiot

14 kommentarer

strand, vendt, IMG_1576

En dag havde jeg været ude at svømme i Øresund sammen med de andre drenge fra klassen, og bagefter gik de i gang med at slås, men sådan noget havde jeg overhovedet ikke tid til, for jeg var i gang med ”Tarzan og Dværgene”, bogen som ventede på mit håndklæde. Min krop var blevet fuld af sand og havfruehår som ikke er til at få af igen de klistrer overalt, – det betød intet!

Der lå en sten i den som bogmærke, jeg åbnede straks og gik i gang. Vandet dryppede fra mit hoved ned i den og lå som små brændeglas, en dråbe over bogstavet z så det blev kæmpe stort.

Det irriterer mig som regel med fugtigt badetøj og sand i ørerne og mellem tænderne. Men den dag var Tarzan i en mega knibe, så jeg sansede intet. Han havde fundet dværgenes by langt inde i urskoven hvor nogle hvide røvere var ved at fange dem i bure. Og i et af burene sad Tarzans bedste ven, Sabor. Hvordan kunne han redde Sabor? Han fik en idé – det her var det mest spændende punkt i hele bogen hvor jeg ikke turde trække vejret, jeg vendte bladet og ….

.. nogle piger på stranden hvinede, drenge og mænd skreg, en motor brølede voldsomt og kom i fuld fart nærmere. En fyr på motorcykel prøvede at standse op foran mig, i stedet hvinede motoren op og den skred et stykke og lagde sig på siden, oven på fyren. Den  skrabede et par duelighedstegn af hans gamle lædervest med englevingerne. Hells Angels på næsen i sandet. 

Pis, at blive afbrudt på den måde midt i Tarzan. Baghjulet snurrede stadig rundt ved siden af bogen så den klappede i. Mit tæppe blev hvirvlet rundt til en klump og jeg selv blev sprøjtet over med sand og motorolie eller hvad det sorte var. Der løb et zig-zag spor over hele stranden hvor han havde kørt slalom mellem folk. De var rasende, men turde aldrig gøre noget ved banderne.

HA-eren slukkede motoren og fik bakset maskinen op på højkant, der var ikke sket noget med den.

– Det var ikke meningen at genere dig, sagde han, nogle gange sker det bare. Jeg giver en tur på kværnen og al den is du kan æde. Kom så.

– Du skal køre roligt, ellers gider jeg ikke.

– Hop op, ingen diskussion!

Med bogen inden i håndklædet satte jeg mig op bagpå, rygmærket lige op i næsen. Han kørte næsten pænt bortset fra at han stejlede en gang, så jeg var ved at falde af. Ellers roligt.

– Du kører den forkerte vej, råbte jeg, du kører ind i skoven.

– Rolig nu, en genvej.

Han kørte ind igennem nogle buske, det var altså ingen genvej. Og kværnen standsede.

– Du skal gøre mig en tjeneste, bagefter kører vi direkte til ishuset. Stig af og læg dine sager.

Jeg svang benet over bagsædet og lagde omhyggeligt håndklæde med Tarzan fra mig.

Da jeg vendte mig om, stod han foran mig med bukserne trukket ned.

– Du kan bare lege at det er en is. Slik! sagde han. Rød i hovedet, stirrende øjne. 

Aha, en HA-svans. Det smagte ikke værre end min mors rosenkål, og jeg ville få is bagefter. Kun nogle få slik og han kom ud over sine bukser; bagefter kørte vi virkelig roligt mod ishuset. Han virkede afslappet, ikke som den vilde engel på stranden. Vi drejede af ved Bellevueteateret og trillede hen til kiosken, helt hen til disken, han gad ikke stige af: – Giv drengen hvad han vil have.

HA-eren smed 500 kroner til ismanden og var kørt inden han nåede at reagere. Et pænt stykke længere nede ad vejen vinkede politiet motorcyklen til siden – godt at jeg ikke var med.

Ved siden af kiosken stod en bænk, her anbragte jeg ismandens stativ med alle vaflerne. Det tog mig dejlig lang tid at spise dem, samtidig med at jeg læste resten af bogen. Derfor kom jeg for sent til aftensmaden og min mor blev rasende og ville vide hvad grunden var.

Hun fik hele historien, og så blev min far rasende og ringede til politiet som kom drønende i to biler. Henne på politistationen fortalte jeg historien igen og igen – så mange gange at jeg fik hovedpine. De spurgte og spurgte uendelig længe, hvad jeg lå og læste, hvad der var sket, hvordan jeg havde det, hvad han havde gjort ved mig, om han havde rørt mig dernede, om jeg havde ondt, om jeg ikke vidste at det var en børnelokker – selvfølgelig vidste jeg det, jeg er ikke helt idiot.

De pressede mig virkelig hårdt jeg kunne næsten ikke hænge sammen af bare træthed på den tid af natten. Det eneste jeg ønskede var at komme hjem til min far og mor. Men jeg holdt tæt, jeg røbede intet om hvordan bogen endte.

Forfatter: jesperodlp

Han 1947, det er midt om natten nu. Elsker Philip K Dick, Bach, sproget. Min hjerne er mere surrealistisk end realistisk, men jeg prøver at leve i den fælles, fysiske verden. Naturens perler som vi ikke kan se med det blotte øje. Jeg har været med her et par år, og det er vildt spændende. mail: sheheresade@gmail.com ellers er du velkommen på Facebook hos "Jesper Dela Porte Ovesen" (staveformen ikke helt rigtig, men den eneste FB vil acceptere)

14 thoughts on “Politiet troede at jeg var helt idiot

 1. Hej Jespero

  Slutningen er bare god!
  Teksten er levende og godt skrevet men er ulækker. Den er skrevet med et godt fortællergemyt.

  Drengen kunne læse, vidste om børnelokkere – så din troværdigheden i teksten halter på trods af hans besathed af Tarzan.
  At han kunne acceptere den første “is” uden at finde det ulækkert/ mærkeligt/forkert er vist en tilsnigelse.
  Selv et barn, der er yngre og ikke aner, hvad der foregår, ville føle sig beklemt ved situationen og sandsynligvis protestere.

  Din Tarrzan redder mange situationer :-)

  Din historie ville have været rigtig god, hvis det havde været en anden’voldsom’ situation, der ikke kunne få jeg-personens blik fra bogen.

  Bedste hilsner fra Anne

  Liked by 1 person

 2. Hvis du havde sat synsvinklen hos den pædofile HD-er, som i sin bæløjede frustration pga. af manglende seksuel udløsning ikke mente, krænkelsen gjorde skade på barnet, ville jeg tage det som et psykologisk thriller og accepterer historien som troværdig. Men pædofili, der skader børn og meget unge, er i min verden for alvorligt et emne til at tage så overlegent på – Jeg synes, du har været lidt for overmodig i dine skriveudfoldelser her. Sorry.

  Liked by 1 person

  • Hej Anne
   Historien er i nogen grad polemisk. Ved pædofile situationer kommer der voldsomme reaktioner fra både forældre, myndigheder og offentligheden. I den forbindelse er den seksuelle lavalder for øjeblikket og i Danmark 15 år. Vi har tidligere haft en lavalder for piger på 12 år. Andre tider andre steder: andre grænser.

   I mit eksempel er der en dreng på 11-12-årsalderen som ikke har taget skade på nogen måde. Han har balance nok i sin egen verden. Har hørt om børnelokkere, men har sikkert ikke fået konkret besked om hvad det går ud på – og det kan være så meget fra voldtægt af småpiger til seksuelle berøringer. Den ophidselse der omgiver emnet gør at der bliver lagt et tavshedens låg over. Tilfældet her er ganske harmløst, samværet er stort set frivilligt, uden tvang og uden fysiske skader.

   Andre skader? De vil komme fra forældrenes panik i den følgende tid, fra politiets afhøringer, fra børneværnet og socialmyndigheder – alt sammen uanset at han ikke har taget skade. Man foregøgler sig livsvarig psykisk invaliditet.

   Tværtimod, vil jeg sige, han er i alder hvor alt seksuelt er meget interessant, men man skal ikke tro at han er blevet PRÆGET i psykologisk forstand (som gæslingen der kommer ud af ægget og følger det første den ser). Noget helt andet er et forhold som er præget af tvang og ydmygelse, her kan der være tale om varige skader på et menneske og her er der grund kraftige indgreb.

   Min tanke er at man begår en stor fejl ved at hælde alle forhold i en stor gryde under overskriften Pædofili og derved kommer til at skade barnet ved myndighedsindgreb, voldsom uønsket opmærksomhed, frihedsindskrænkning, og hysteri. Alt sammen noget som breder sig som ringe i vandet og kommer til at smadre mange andre end det implicerede barn.

   Du synes at jeg tager for let på hp’s oplevelse. Omvendt synes jeg at du er alt for frygtsom over for noget som ikke er et overgreb men en ganske harmløs udveksling af tjenester. Jeg synes at hp har brug for at komme fra sin Tarzan-fantasiverden ud i den konkrete verden.

   kh jespero

   Liked by 1 person

   • Hej Jespero

    Nej jeg er ikke frygtsom overfor problemet. Ved godt at der er fokus på det seksuelle, når man kommer i præpuberteten. Din pointe og idé med teksten lå mig fuldstændig klar ved læsningen. Den er skrevet fantastisk flot og tydelig.
    Jeg regnede med, at du provokerede (og protesterede), ellers rør man ikke ved så tabubelagt et emne.

    Du har skrevet en modig karikatur tegning frem for at fortælle dit budskab og har sat begivenhederne på spidsen. Selvfølgelig vil der i det være troværdighedproblemer.
    Den er virkelig godt skrevet!

    MEN jeg mener alligevel, hvad jeg skrev ovenover. HA-eren er en voksen stor mand – Og ER det nu helt frivilligt, det jeg-personen går med til? Og – og –
    Måske protesterer jeg mest over den accept, der ligge i teksten af en drengs måde at takle “overgrebet” (som det jo ikke engentlig er) på, med mindre han vil have en karriere som trækkerdreng, hvor han kan lukke sig inde i penge (is) og bøger.

    Selvfølgelig kan forældre overdramatisere, hvad deres børn har været udsat for – og politiet hvis det er kriminelt. Det er ikke godt for et barn.

    Ikke mere fra mig. det er for alvorligt et problem til diskussion i dette forum. Og så er jeg ikke engang pædagog :-) .

    De bedste hilsner fra Anne

    Like

 3. Hej Jesper,
  Du er (også) god til det der med drengehistorier, men før jeg går videre vil jeg som Anne fastslå, at den er ulækker. Den er heller ikke helt plausibel, men alt det der ved du jo godt selv.
  Rent faktisk læste jeg allerede første aften. Og jeg kan godt se, hvad det er: du giver simpelthen opskriften på, hvordan det skal skrues sammen, så alle stikord kommer med.
  “ikke værre end hans mors rosenkål”. Fy !!
  Hilsen Ella

  Like

  • Hej Ella
   Lidt ulækker må der også være plads til at være. Skal vi hele tiden være stuerene? (se iøvrigt svar til Anne)

   Det var pudsigt som historien udviklede sig, egentlig var starten bare Bellevue badestrand, og så skulle der komme en uheldig motorcykel. Resten skrev sig selv. Når jeg laver opgaverne skriver jeg dem ofte i hovedet i forskellige udgaver (500kr, is, motorcykel – for at se hvad der kan komme ud af opgaven), og så kom der minsæl en udgave hvor alle attributterne var med, den var jeg nødt til at skrive ned for at få den ud af hovedet.

   Rosenkål er ikke særlig lækkert, men man får ikke livsvarig skade af at spise rosenkål. Nogen mennesker holder af det.

   kh jesper o

   Liked by 1 person

 4. Hej Jesper, Pædofili fra vinklen af den udsatte. En ung dreng, som er “for hærdet” eller “for naiv” til at det rigtig “gør så meget”. En ikke helt main-stream opfattelse i det samfund vi lige lever i – og et maveplask ned i et af vores tids helt stoe tabuer. Måske er Tazanbogen drengens redning og det der gør ham upåvirket? Det er en god tanke, synes jeg, og en rigtig reklame for det skrevne ords magt. Men… noget uspiseligt vil jeg mene. Der optræder “bad”, “en stranddag”, “is”, “500 kr” og en vild motorcykel i historien. Jeg stopper op to steder: 1. “Bagefter ville de i gang med at slås, det er også meget skæg hvis man ikke har noget bedre for, så jeg dabbede i stedet hen til mine ting på stranden.” Jeg forstyrres af at …. det er skæg at slås … “så” jeg dabber hen til mine ting … jeg forventer en negation eller en …”det kan være skæg, men jeg vil hellere” … 2. HA jeg måtte stoppe op og tænke til, tror jeg ville have guffet teksten bedre hvis ham der kærer mortercyklen havde en læderjakke på med englevinger på ryggen eller lignende. Du sætter ordene god sammen. Det flyder, jeg accepterer på en mærkelig måde drengens virkelighed, og det er lidt skræmmende. khb

  Liked by 1 person

  • Hej Bense

   Mange tak for dine to bemærkninger, 1 og 2. Især den første havde jeg tidligere rettet og lidt opgivet – det skal man aldrig! Dejligt at få sådanne konkrete læserindspark. HA – var også lige på grænsen – eller lidt “pludselig” – så der har du helt ret igen. Der er altid spørgsmålet om det kommer til at fylde for meget, så jeg er nogle gange for karrig med ordene. Jeg synes at de to punkter er repareret nu, og igen tak for din kommentar.

   Måske opfatter HAerne sig som en slags Tarzaner i den vilde trafikjungle. Der er ingen regler kun broderskabets (Tarzan og abernes broderskab). Jeg slutter inden jeg vover mmig for langt ud ansporet af dine øvrige tanker.

   KH (jeg var lige ved at skrive HA)
   jespero

   Like

 5. … “kærer” =”kører”
  … “god” =”godt”
  :)

  Liked by 1 person

 6. Hej Jesper.

  Du fortæller din handlingsmættede historie i et på en interessant ensartet måde; som om alt, hvad der sker har lige stor betydning – måske undtaget Tarzan-historien, der er meget vigtig for hp.
  Hermed afdramatiserer du den vilde tur på motorcykel, det pædofile overgreb, forældrenes skræk og politiets opdukken.
  Er handlingsforløbet troværdigt? Jeg ved det ikke. jeg har hørt beretninger om folk, der som børn blev udsat for noget lignende – og som ikke mener, de har taget skade af det. har også hørt om nogle, der har spist mange is uden at få mavepine – men alligevel? for 500 kr. is? Nå, måske spiste han ikke dem alle sammen?
  Slutningen er sjov, men virker alligevel på en eller anden måde lidt underlig, synes jeg – og ved faktisk ikke helt hvorfor. Måske fordi, der jo nok ikke var nogle, der gerne ville vide, hvad bogen endte med.
  En fangende og fabulerende historie, hvor d u fletter et overgreb ind. hvorfor mon du gør det?
  Og hvad blev der egentlig af skolekammeraterne? Blev de gode venner igen? Stod de og gloede efter hp. bag på motorcyklen? –
  Der er sprogligt kludder i starten, men det har andre skrevet om.
  Velskrevet tekst, jeg vil tænke en del over.

  Vh. Amanda

  Liked by 2 people

 7. Kære Amanda
  – se også hvad jeg skrev til Anne. Jeg har rettet det sproglige kludder i starten, håber jeg.
  Du har ret, der kunne stå meget mere om kammeraterne, om den vilde tur på bagsædet, om forældrenes reaktion, socialvæsenet… sagtens til en hel novelle. Lidt mere drama i stilen? Det er et meget interessant og vigtigt emne du berører, fortællerstemmen som jeg ikke har gjort så meget ud af, det er nok mere min stemme end det er hans. Tak for din tankevækkende kommentar.

  De bedste hilsener
  jesper o

  Liked by 1 person

 8. Ved at bringe et tabuiseret emne på bane viser du, at selv små harmløse opgaver i DnS kan udløse hævede øjenbryn og give os læsere noget at tænke på. Jeg synes, det er modigt gjort, for du kunne nok forvente at få på puklen for det. Jeg tror, historien ville vinde ved, at motorcyklisten netop ikke var HAer, for så har du egentlig givet en slags begrundelse eller mening ind. Jeg ved godt, du vil argumentere med Tarzan-syndromet, men jeg er ikke enig. Havde han været en ganske almindelig ung mand, der var glad for at køre motorcykel, ville handlingen i skoven komme noget mere overraskende.
  Jeg er uenig i, at pædofili er for alvorligt til at medbringe i disse korte historier. Så var der meget, der ikke kunne implementeres. Vi har mange tabuemner; døden er et af dem.
  Din afslutning er elegant, og jeg er helt klar over, at du dermed placerer overgrebet der, hvor du synes, det hører hjemme. Du slutter forårssæsonen af på en drastisk og samtidig trendsættende måde.

  Liked by 1 person

 9. Hej Finn
  Mange tak for din kommentar. På mit indre billede var det en HA eller hangaround der elsker at se borgerdyrenes forargelse, en machoflasher, der taber masken først ved at skride, siden ved at optræde som bøsse. Jeg kan godt lide hans vej mod sammenbrud.

  Jeg prøver at sige at offentligheden forholder sig skadevoldende unuanceret til emnet både fra juridisk side og i debatten. Måske har jeg skubbet nogle læsere fra mig – jeg håber at de ved nærmere eftertanke forstår meningen.

  De bedste hilsner
  Jespero

  Like

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s