Jesper de la Porte Ovesen

Egne tekster til Den nye Skriveskole og andet, med kommentarer

Som jeg altid siger, det er spildte kræfter..

15 kommentarer

IMG_1452

Om aftenen plejer jeg at være sammen med mine to venner Næsen og Kurt på café O, hvor vi diskuterer eksistentielle emner. Ingen grund til at springe Nytårsaften over, vel?

Kurt bekendtgjorde: – En flaske champagne, tak!
Vedtaget med fire stemmer for og ingen mod. Den fjerde stemme var Selmas, serveringspigen.

Vi fik et par glas hver og der kom en ny flaske på bordet.
Næsen var der lynhurtigt: – Kurt, du har glemt noget. Hvad er dit nytårsforsæt?
Kurt svarede med beslutsom stemme: – Det er her.

Han smækkede et kondom i lækker indpakning på bordet: – I år aldrig uden kondom. Jeg husker det besvær vi havde med næsens blodprøve, da deltidskæresten var bange for at han havde smittet hende med aids.

Næsen pakkede den ud: – Et kondom skal kunne stå for lidt af hvert. Vi afprøver.

Han hældte et par glas vin i kondomet og afsluttede med en knude foroven. Sådan et kondom er meget elastisk så den gode vin samlede sig i bunden, en halv meter under knuden.

– Se engang, fortsatte han og viste Kurt at man kan bruge ballonen som yo-yo. Op og ned gled væsken. Meget sjovt, især fordi champagnen begyndte at skumme af og ballonen voksede til bristepunktet og lidt over – den brast. Resultatet af afprøvningen blev at Kurt sad med maven og bukserne våde.

Med rynkede bryn konkluderede Kurt: – Jeg har mistet tilliden til kondomer. Det nytårsforsæt er afblæst.

– Du griber det forkert an, forklarede Næsen: – Det drejer sig simpelthen om huller, jeg vil besøge alle huller i næste år. Nu skal jeg vise jer. Selma, bring mig en stiv grønlænder!

En stiv grønlænder var noget Cafe O i stilhed havde lært at destillere omme i garagen og hælde på karaffel, forklarede han. – Den hedder sådan fordi grønlandske fangere bruger den til at fange hvaler med. De klatrer op på ryggen af nærmeste hval og hælder en flaske i åndehullet. Hvalen begynder at piske vandet til skum og ender uvægerlig oppe på stranden på bugen med saligt lukkede øjne. Så er den ged barberet, som man siger.

Selma bragte flasken, Næsen greb den og hældte direkte ned i sit gab uden mellemlanding. Øjeblikkelig virkning. Øjnene kørte rundt i hovedet på ham, hver sin vej. Kinder blussede, panden brød i sved og snot løb ud af øjenkrogen. Med ørerne blafrende gled Næsen slap ned under bordet.

Vi var vel gamle kammerater, så vi hev ham op på plads igen, hældte resten af karaflen i håret og bad Selma om en skål isterninger. – Noget gik galet, hviskede han, det var en dårligt nytårsforsæt. Jeg holder mig til det vi plejer.

Hvad han så mente med det.

Det blev min tur. Jeg havde medbragt en brun, blød pakke som jeg åbnede. Mit nytårsforsæt skulle have et større, et humanistisk perspektiv: – Se her venner. En T-shirt med påskrift #MeToo. Jeg er i hele det kommende år solidarisk med kvindernes bevægelse ved at bære denne beklædning hvor kvinder kan notere deres underskrift! De skal ikke mere føle at vi misbruger dem, men at vi er partnere.

Næsen stirrede på mig, øjeblikkelig totalt ædru. Kurt holdt op med at tørre bukserne da jeg tog trøjen på, et stort spørgsmålstegn i ansigtet. I det samme hørte vi lyden af en dyttende taxa som jeg havde bestilt.
– Følg mig, befalede jeg.

Vi kastede os ind på bagsædet og jeg råbte til chaufføren: – Hurtigt, til Det Kongelige Teater, vi skal være der når forestillingen slutter.

Kurt – som altid analyserede – indvendte: – Skal man ikke snarere være i teateret når forestillingen begynder?

Jeg måtte forklare ham at ved slutningen af en forestilling er foyeren fuld af unge balletpiger som er blevet forulempet af deres lærere, her kan vi virkelig støtte.

Chaufføren fik besked på at vente mens vi assisterede de mishandlede kvinder. Indendørs var foyeren spækket med pels, nertz, mink (vistnok det samme), bæver, babysæl, endog leopard – alt sammen monteret på høje, mumificerede damer langt over pensionsalderen. Den hurtigste, med blåt hår og otte ringe på fingrene, greb straks kuglepennen og skrev sit telefonnummer på trøjen idet hun kneb mig i kinden: – Vi ses, min lille ven!

En hel skare lignende pelse samlede sig om mig med begejstrede udråb, klappende, gnidende, smilende, noterende træffetid, pudder- og prutteduftende, og i gang med at printe navn og adresse. Andre med telefonen fremme og fotograferende.

Det var mod forventning småt med balletpigerne. Langt om længe fik jeg øje på en enkelt sød numse i trettenårsalderen: – Har du ikke også lyst til at støtte manifestet? Hun greb kuglepennen og skrev rutineret: FUCK DIG DOT COM!

Det betød nok at vi skulle løsrive os fra de mange hænder og søge asyl i taxaen.

– Dannerhuset, brølede Kurt til chaufføren, overvældet af stemningen.

Den store festsal i Grevinde Danners stiftelse var fuld af nytårskåde mennesker: Lesbiske, heteroer med kort eller langt hår, og folk med nyt eller intet køn greb lejligheden og forgreb sig på mig. Kærtegnede mig op ad låret, klemte mig om nosserne, bed mig i knæhasen, satte stiletten igennem min fod, stak knyttede næver op i min næse, pustede mig i øret, slikkede mig på brystvorten og skrev mange ting som jeg endnu ikke har fået slået op i slangordbogen.

– Det er rent misbrug, tilbagetog inden det går helt galt! stønnede jeg, og vaklede baglæns ud til taxien. – Vi skal bare tilbage til Café O, hurtigt, inden de følger efter. Speederen i bund, chauffør.

Mig, Næsen og Kurt sank kort efter ned på caféens stampladser og fik hver en kop kaffe med forstærkning.
– Jeg må erkende, mumlede jeg med blikket sænket, at det her slet ikke holder et helt år, endsige en enkelt gang til. Selma, tag min trøje og brænd den, tak. Og giv mig en pude til at sidde på, jeg er forbandet øm i …

Kurt, der elsker intellektuel orden, opsummerede: – Kvinder vil åbenbart ikke hjælpes bort fra det udfordrende i at være chikaneudsatte. Vi fortsætter det kommende år uden forsætter.

Reklamer

Forfatter: jesperodlp

Han 1947, det er midt om natten nu. Elsker Philip K Dick, Bach, sproget. Min hjerne er mere surrealistisk end realistisk, men jeg prøver at leve i den fælles, fysiske verden. Naturens perler som vi ikke kan se med det blotte øje. Jeg har været med her et par år, og det er vildt spændende. mail: sheheresade@gmail.com ellers er du velkommen på Facebook hos "Jesper Dela Porte Ovesen" (staveformen ikke helt rigtig, men den eneste FB vil acceptere)

15 thoughts on “Som jeg altid siger, det er spildte kræfter..

 1. Ha, ha Jesper. Den her er rigtig sjov. Skønne typer hele vejen igennem og en fart over historien som kommer rundt om cafe O, det kgl teater og grevinde danner huset med rigelig adgang til taxi. Nej jeg tror sgu du har ret: kvinder vil nok ikke hjælpes … og de er nok ikke bedre end andre slags “folk med nyt eller intet køn”. Du har en formidabel fantasi og slipper mere end godt fra at behandle balletpiger, damer i pelsdyr, cafegængere og emanciperede hvad som helst på ca 700 ord (jeg har ikke talt). Jeg fniser hele tiden, for der sker det ene uventede efter det andet mens jeg følger Kurt, Næsen og “Migselv” (en skøn trio – foruden Selma) rundt omkring i København en mærkelig nytårsaften. Enig .. nytårsønsker, må være noget som en eller anden unævnelig har skabt. Nu kalder arbejde. Det var dejligt med et grinefrikvarter her i dit selskab. Tak for denne gang Jesper og på gensyn. Khb

  Liked by 1 person

  • Hej Bense
   Dejligt at du er med på en griner og at jeg kan lokke dig bort fra arbejdet nogle minutter. Godt med et gensyn en grå januar, håber at vi mødes mange gange i det kommende år.
   Kh’jespero

   Like

 2. Hej Jesper – dig, Næsen og Kurt er på noget af en tur – du har så mange herlige scener og udtryk, der selv om det synes aldeles crazy, alligevel hænger sammen. Dine figurer er balancerer på kanten af det tilladte og slipper godt fra det. Især er jeg vild med alle “pelsene” der vil rage på mandlige attributter. Jamen ligesom Benedicte er jeg slet ikke i tvivl om, at chikane kan gå mange veje. Ikke noget, der er forbeholdt hvide-hetero-mænd, der klapper damer i numserne nej nej slet ikke. Det er en dejlig humoristisk forløsende tekst. Sidst vi skrev om metoo fortabte jeg mig lidt i tanker tilbage i tid. Her viser du mig, hvordan dine personer skyndsomst må trække sig tilbage til stamcafeen og kaffe med sidevogn. Jeg bliver i padde-godt humør af at læse din tekst. kh m

  Liked by 1 person

  • Hej Mille-padde
   Det glæder mig at du fulgtes med på nytårsturen. Det blev ikke en aften med at sidde trist i hjørnet, takket være nytårsforsætterne kom der gang i aftenen. At forsætterne kæntrer betyder ikke så meget, når de tre er sammen om forliset og kan sidde i fællesskab og diskutere filosofisk med udgangspunkt i hver sit indlæg, dvs forsætterne som trods alt havde visse perspektiver.

   Din egen historie havde lidt skær af tristhed, men den er fordampet, så vidt jeg kan læse. Hvis det er min historie som har bidraget, så er er jeg yderst fornøjet.

   Kh jesper o

   Like

 3. Hej Jesper og godt nytår til dig og dine (forhåbentlig imaginære) kompaner !!!
  Du beskriver ellers miljøet fint, jeg tror nu nok, vi kender dine personer fra tidligere. De har det da mægtigt socialt set, og i sådan et fællesskab er der vel plads til at gode idéer kan udvikles. Og afprøves.
  Hvad rummer Grevinde Danner stiftelsen nu til dags? stadig noget med kvinder, lader det til.
  For en hel del år siden oplevede vi Shubidua med nummeret Sex-chikane i tivoli, det var ret sjovt og da jeg læste om den
  her overstimulerede mandsperson, sprang de billeder mig i øjnene samtidig med den sigende t-shirt.
  Din tale er fyldt med for mig mange ukendte udtryk og vendinger, men jeg forstår det så godt, at jeg nok tror, jeg har fået grint godt og grundigt af det altsammen.
  Hilsen Ella

  Liked by 1 person

  • Hej Ella
   De tre fyre må være nogle underpersoner jeg har siden jeg har sådan lyst til at lave historier med dem. De er bygget på fri fantasi, men antager efterhånden mere reelle skikkelser for mig, og cafeen bliver mere virkelig hver gang den dukker op på mine indre billeder. Café O er ikke fortsatte historier (det kan være irriterende at læse her på Skriveskolen) men samme scene og samme figurer – det er også en øvelse at skrive mere på det samme materiale, fordi jeg mest skriver i vores format på ca700 ord.

   Jeg har ikkke undersøgt hvad der sker på Dannerstiftelsen i vore dage, min fantasi kører på noget fra tyve år siden. Du er nok klar over at jeg ikke er et sandhedsvidne.

   Jeg føler mig beæret over at du kommer og læser mine historier som ligger så langt i holdning fra hvad du selv skriver. Hjertelig velkommen her og til det nye skriveår.
   Kh jesper o

   Liked by 1 person

 4. Hej Jesper

  Ha ha ha. Vil kommenterer og først læse kommentarer efter dette.
  Super go’ med en masse festhumor i nytårsaften-stil.
  Lidt utroværdigt, at Næsen, Kurt og fortæller sådan kunne få en taxa nytårsaften :-) – men skidt pyt -ellers var der jo ingen historie med konsekvens.
  Dejligt at du bruger de samme personer som i tidligere historier. Der er lidt mænd og mus over det, men det er kun et kompliment.

  Du har taget et meget omtalt emne op omkring sexcikane, som på overdreven vis (synes jeg) har lagt mandlige politikere og mænd i filmbranchen ned i stribevis. Godt og tiltrængt emne at diskutere i medierne og i andre sammenhænge ! Men da en engelsk politiker måtte trække sig, fordi han for 18 år siden havde taget en dame på lårene, og hun på ingen måde var anfægtet af det, da stod jeg af diskussionen. Det var for useriøst.
  Kunne være sjovt at skrive en historie om en mand, der blev sex chikaneret. MEN – det er jo næsten det, du har gjort på god vis!

  Din historie er skøn og fuld af humor og selvironi. Tak for den!

  De bedste hilsner fra Anne

  Liked by 1 person

 5. Hej Anne
  Mange tak for din kommentar. Metoo er efter min mening ved at løbe af sporet når episoder som den du nævnte bliver taget højtideligt. Det centrale med chefer der misbruger deres (økonomiske eller aldersmæssigt) magt bliver begravet under en masse ligegyldige erindringer fra for længe siden. Som om en masse vil være med på vognen og blive set, og at dette bliver det vigtigste: osse mig, osse mig, se mig!

  Gå hellere i gang med at skrive NU om manden der bliver sexchikaneret, skriv mens du har ideen.

  Hvis du har fået et lille smil på læben ved at læse historien, så vil resten af året også blive godt, tænker jeg, eller i hvert fald håber jeg.

  Kh jesper o

  Liked by 1 person

  • Dejligt Jesper – det tror jeg så også lidt på! For smil på læben fik jeg! Tak!
   Ok. Med tilladelse inspireret af din tekst vil jeg overveje en tekst om manden, der bliver sexchikaneret og bringe lidt retfærdig skam over mit eget køn :-) . – Hvis jeg altså kan finde ud af at få den skrevet.

   Liked by 1 person

   • NB. Jeg er lige kommet i tanke om ‘Den kroniske uskyld’ af Klaus Rifbjerg. Bedre (men heller ikke mere ekstremt) kan det vist ikke siges. Så … ja det bliver nok svært at skrive om, selvom jeg da har oplevet og hørt tale om kvinder, der går over mænds grænser. Og det er vel det, det handler om – altså at gå over en anden persons grænser.

    Liked by 1 person

 6. Hej Jesper

  Du har skrevet en skøn og sjov tekst, jeg var flad af grin, hvor skildre du bare din personer super fedt. Man skal jo ikke tage fejl mænd kan jo også blive chikanerede, selvom det nok oftes er kvinder, er der mon lavet en undersøgelse om dette?

  Jeg er vild med dine skift hvor de flyver rundt i byen, sjov detalje at de kun rende ind i gamle damer istedet for unge piger.

  Vh Mimi K

  Liked by 1 person

 7. Hej Mimi
  Tak for din venlige nytårskommentar, godt at du kunne følge med på deres hastige og rundtossede tur i byen.
  kh
  jespero

  Liked by 1 person

 8. Hej Jesper
  Herligt at blive lukket ind i dit “Dagdriverbanden”-univers. Jeg kan godt lide den måde dine tre karakterer tager sig selv og omverdenen alvorligt på.Det hele handler på en eller anden måde om sex og rus,: man giver eller man tager. Nytårsnat er der muligheder for alle.
  Velskrevet . flot komponeret, fornøjelig læsning.
  Vh Nina

  Liked by 1 person

 9. Hej Nina
  Undskyld at jeg ikke har set dig før nu. Glæder mig at du har fornøjet dig over denne nytårsspøg. Nogle af disse korte historier kunne måske godt være længere, men ville de blive bedre af det? Jeg synes egentlig at det er et vigtigt spørgsmål st finde det bedste tempo for en historie.

  Liked by 1 person

 10. Hej jesper. Jeg personligt elsker det korte format. Den hurtige skizze, som tit rammer lige i øjet.
  Vh nina

  Liked by 1 person

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s